Adus din
Persia de
romani, nucul
este un arbore foios, întâlnit
destul de rar în păduri,
amestecat printre alţi copaci, dar
cultivat în livezi, vii, grădini, curţi şi
pe marginea drumurilor de câmpie.
Preferă viaţa singuratică şi are nevoie
de multă lumină.
Cu o viaţă lungă, de 300-400
de ani, nucul trăieşte şi se
dezvoltă bine pe un pământ umed
permanent, în care apa se găseşte
uşor, la o adâncime de 4-6 m.
Răspândit în Europa de SudEst, Asia de Est, Himalaya şi
China, nucul creşte bine în zonele de
câmpie, până la 500 m altitudine şi
produce cantităţi mari de fructeTempe ratura anua lă ag reat ă este de
9 -10
0
C, în t imp ce ia r na poate supor ta
ger ur i de minus 30
0
C.
Rădăcina puternică, adânc înfi ptă în
pământ, prezintă ramifi caţii laterale lungi
de până la 14 m.
Tulpina este dreaptă, acoperită cu
o scoarţă netedă, argintiu-cenuşie şi
poate ajunge până la 30 m
înălţime.
Coroana bogată, cu
ramifi caţii puternice,
frunzele ovale, cu margini
netede, de un verde-închis,
creează toată măreţia şi
fastul copacului, preţuit pentru
calităţile sale ornamentale şi
umbra lui deasă.
Florile, mai puţin atrăgătoare,
se prezintă sub forma unor
ciucuri verzui-maronii, ce apar la
sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.
Fructele globuloase, mari, prezintă un
înveliş cărnos, verde, care la maturitate
crapă şi se desprinde, scoţând la iveală
nuca, aşa cum e cunoscută de toţi.
Învelişul lemnos, brăzdat neregulat,
adăposteşte în interior o sămânţă mare,
miezul atât de căutat. Acest miez conţine
foarte puţină apă, dar o cantitate
foar te mare de gr ăsimi.
Bogat în vi t amine (A ,
B1, B2, C, f ie r, calciu
etc.), miezul de nucă
poate fi consumat ca
atare sau poate fi folosit
la prepararea prăjiturilor şi
mâncărurilor. Din miez se extrage
un ulei care poate fi folosit ca aliment, darşi la fabricarea săpunurilor, a uleiurilor pentru
îngrijirea părului şi pielii şi contra arsurilor solare.
Nucul face pentru prima dată rod la vârsta de
10 ani. Într-un an, poate produce între 100 şi
300 kg de nuci.
Lemnul de nuc este foarte rezistent şi
foarte fi n, fi ind folosit la fabricarea mobilei,
instrumentelor muzicale, cutiilor de radio,
ceasurilor de perete, parchetului, jucăriilor.
Pentru mobila fi nă, este căutat lemnul de
rădăcină, care dă, prin lustruire, cele mai
frumoase forme.
Frunzele nucului şi cojile verzi ale nucii sunt
folosite la vopsirea lânii şi a fi brelor naturale. În
combinaţie cu alte substanţe, „soluţia” de nuc
poate colora în bej, cafeniu, maro-roşcat, maro-
închis, verde-măsliniu, verde-închis sau negru.
Ştiaţi că. . .
… unicul soi de nuc din lume, ale cărui fructe au exact forma
unei inimi, creşte în Japonia?
… cele mai interesante şi mai productive soiuri de nuci din lume
cresc în munţii Vahş din Rusia? Aici s-au găsit peste o mie de soiuri
de nuci ale căror fructe cresc în ciorchine. Unii ciorchini au câte 15-
20 de nuci, iar o nucă poate atinge chiar 25 g.
… cel mai bătrân nuc din lume se afl ă în China? O inscripţie amplasată
sub copac menţionează: „Acest nuc a fost plantat în timpul Dinastiei Shang
(1600-1066 î.Hr.)”. Copacul are 25,4 m înălţime, o grosime de 15,7 m şi
umbreşte cu coroana sa o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu